Ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια και από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη επιτυχημένα σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της αρτοποιίας.

Μετά τα πολύ δημοφιλή προϊόντα της, όπως το «Μάννα», η οικογένεια Τσατσαρωνάκη στρέφει το ενδιαφέρον της και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η αρχή έγινε με το Molos Bay στον Κίσσαμο. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για ένα project με «πράσινο» πρόσημο, το οποίο αφορά στη δημιουργία «τουριστικού χωριού» στα Φαλάσαρνα, στον νομό Χανίων, ύψους 69 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση
Με βάση το Ε.Π.Σ., το project σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε ένα σύνολο ιδιόκτητων όμορων γηπέδων, συνολικής επιφάνειας 119 στρεμμάτων στο κεντρικό τμήμα της παραλίας, σε εκτός σχεδίου περιοχή. Πρόκειται για έκταση η οποία έχει μεταβιβαστεί στη νεοσύστατη εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα ΑΕ» (με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την Ελένη Τσατσαρωνάκη), μέσω μερικής διάσπασης της εταιρείας «Το Μάννα Ν. Τσατσαρωνάκης».

Στη στρατηγική μελέτη, προτείνεται να καθορισθεί η χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή», ενώ προτείνεται και «Ζώνη Προστασίας για την ανάπτυξη του είδους Androcymbium rechingeri» (ένα μικρό φυτό που συναντάται στη δυτική Κρήτη). Επίσης, διατηρείται το νοτιοανατολικό τμήμα του ακινήτου ως έκταση με ελαιώνες (συνολικού εμβαδού 6. 237 τ.μ. και στο δυτικό και κεντρικό τμήμα του «παραδοσιακού οικισμού» (συνολικής έκτασης 3. 476τ.μ.) προτείνεται η ανάπτυξη περαιτέρω καλλιεργειών (όπως αμπελώνων, καλλιεργειών αρωματικών φυτών κ.λπ.) για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, κάτι που φέρεται να είναι μέσα στα σχέδια της εταιρείας.