Ένα βιωματικό διήμερο αφιερωμένο στη Βιώσιμη Φιλοξενία είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε 23-25 Ιουνίου 2022 στην Κρήτη, στις εγκαταστάσεις του 5* Creta Maris Beach Resort του Metaxa Hospitality Group*.

Με πρόσφατες έρευνες να δείχνουν πως υπάρχει ταξιδιωτικό κοινό διατεθειμένο να πληρώσει ακόμη και 51% παραπάνω για το ταξίδι του αναζητώντας “αυθεντικές” εμπειρίες και επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει αειφόρες πρακτικές στη λειτουργία τους, ο Όμιλος αποδεικνύει του λόγου το αληθές. «Ο επισκέπτης που αναζητά μια ξεχωριστή εμπειρία διακοπών επιθυμεί να τη βιώσει σε κάθε έκφανση της διαμονής του, από την εξαιρετική υπηρεσία μέχρι και το ποιοτικό φαγητό, αναγνωρίζει την ποιότητα και σε ανταμοίβει γι’ αυτό», επισημαίνει ο CEO του Metaxa Hospitality Group Ανδρέας Μεταξάς. Αναβαθμίζοντας τη γαστρονομική προσφορά, αναβαθμίζουμε το ίδιο το τουριστικό προϊόν, οπότε μόνο θετικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης. Στο πλαίσιο του διημέρου παρουσιάστηκαν τα δύο καινοτόμα Προγράμματα του Ομίλου, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση Βιωσιμότητας 2021.

Το Πρόγραμμα «Βιώσιμη Ξενοδοχειακή Γεωργία»
Αφορά στην εφαρμογή πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας και βιώσιμων πρακτικών παραγωγής τροφίμων, που ενισχύουν την υγεία του εδάφους, μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μειώνουν την κρυφή κατανάλωση νερού και ενισχύουν την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών. Ετσι, ακριβώς απέναντι από το Creta Maris καλλιεργούνται με πιστοποιημένες βιώσιμες πρακτικές βιολογικά βότανα, φρούτα και λαχανικά τα οποία προμηθεύουν ένα από τα εστιατόρια του συγκροτήματος με πρώτες ύλες, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί η πρακτική και στα υπόλοιπα.

Τα ξενοδοχεία του Ομίλου, συνδέουν στην πράξη την Ευρωπαϊκή στρατηγική «From Farm to Fork» και την κατεύθυνση Zero Miles Food με την ιδιο-παραγωγή τροφίμων, ενώ η εφαρμογή της κομποστοποίησης, ενισχύει τη στρατηγική του Ομίλου για Μηδενικά Απορρίμματα στη χωματερή (Zero Waste to Landfill).

Το Πρόγραμμα «Βιώσιμες Προμήθειες»
Αποτελεί το πλέον πρωτοπόρο πρόγραμμα από ξενοδοχειακό Όμιλο στην Ελλάδα, που εκπαιδεύει συνεργάτες – προμηθευτές του Ομίλου στην κατανόηση, προσαρμογή και εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στη δική τους εταιρική διακυβέρνηση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 επιλεγμένοι προμηθευτές από τον τομέα των Τροφίμων & Ποτών, με τους οποίους ο Όμιλος διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία.

Μια βιωματική επίσκεψη σε παραγωγούς – μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου, ανέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τοπικών παραγωγών και προϊόντων στις υπηρεσίες φιλοξενίας. Επιπλέον, έγινε απόλυτα κατανοητή η υπεραξία που δημιουργείται στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας έμπρακτα στην ποιότητα ζωής σε αγροτικές περιοχές.

Τα παραπάνω εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου που υλοποιείται σε συνεργασία με την Local Food Experts®, ειδικούς συνεργάτες σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Δέσμευση στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης
Τόσο με τις νέες πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν όσο και με τις διαχρονικές δράσεις του, ο Όμιλος υπηρετεί με συνέπεια τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, δημιουργώντας αξία για τους ανθρώπους, την αγορά, τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται και το φυσικό περιβάλλον.

Ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Μεταξάς, δήλωσε σχετικά: «Με τη βιωσιμότητα να είναι διαχρονικά στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ομίλου μας, εφαρμόζουμε πρωτοποριακές καινοτόμες δράσεις και αναδεικνύουμε συνεχώς καλές πρακτικές που αποδεικνύουν στην πράξη μια μεγάλη αλήθεια: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, τότε μπορείς και να το κάνεις.

Ο τουρισμός, εκτός από μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα, έχει και μια μεγάλη δύναμη μετασχηματισμού. Δημιουργεί συνέργειες στη βάση αξιών και διαμορφώνει πρότυπα και συμπεριφορές. Αυτή τη μεγάλη μετασχηματιστική δύναμη αξιοποιούμε προκειμένου να καλλιεργηθεί μια νέα κουλτούρα βιωσιμότητας, με οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, δημιουργούμε σήμερα την “πράσινη γέφυρα” προς το βιώσιμο αύριο».