Στην κορυφαία τριάδα της Ευρώπη σε ό,τι αφορά την άνοδο των ξενοδοχειακών επενδύσεων φιγουράρει η Ελλάδα, με βάση την έρευνα που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα η Deloitte, σε περισσότερα από 100 κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας. Η πόλη της Αθήνας μάλιστα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πρώτες πόλεις με την μεγαλύτερη άνοδο σε ξενοδοχειακές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, την Ελλάδα επέλεξε το 31% των ερωτηθέντων της έρευνας που αφορά τις ξενοδοχειακές επενδύσεις το 2023, με τη χώρα μας να έρχεται στην τρίτη θέση, μετά την Πορτογαλία (33%) και την Ισπανία (επίσης 33%).

Η Αθήνα από την άλλη, βρέθηκε στην 9η θέση ανάμεσα στις ελκυστικότερες πόλεις το 2023 για ξενοδοχειακές επενδύσεις, ενώ στην πρώτη τριάδα βρίσκουμε το Άμστερνταμ, τη Λισαβόνα (που ήταν πρώτη πέρυσι) και το Λονδίνο (που ήταν δεύτερη). Παρίσι, Βαρκελώνη και Κωνσταντινούπολη εμφανίζονται επίσης στη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις
Σύμφωνα με την έρευνα, ο βασικότερος παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις του τουρισμού -και κατά συνέπεια και των ξενοδοχειακών επενδύσεων- θα είναι η άνοδος του πληθωρισμού (83% των ερωτηθέντων). Έτσι αναμένονται περισσότερες πωλήσεις ξενοδοχείων που θα βρεθούν σε οικονομική δυσχέρεια.

Πολύ μεγάλη προτεραιότητα δίνουν τα ξενοδοχείων και στα θέματα εξεύρεσης προσωπικού (63% των ερωτηθέντων).

Τα θέματα του προσωπικού δε, είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα για το 63% των ξενοδόχων.

Οι κύριοι επενδυτές στην Ευρώπη είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Το 62% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι οι ξενοδοχειακές επενδύσεις θα προέρχονται από ευρωπαϊκά κεφάλαια, με το Ηνωμένο Βασίλειο να φαίνεται ότι μειώνει τη δυναμική του. Ωστόσο η Βόρεια Αμερική, η μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική φαίνεται να επιχειρούν να καλύψουν αυτό το κενό.

Πού κατευθύνονται οι επενδύσεις
Τα κλασικά ξενοδοχεία εξακολουθούν να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον επενδυτικό σχεδιασμό και της επόμενης χρονιάς (37%). Ακολουθούν τα εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments) με 23%, μια κατηγορία που τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος. Ακίνητα ιδανικά για συγκατοίκηση και η φοιτητική στέγη είναι επίσης δημοφιλή μεταξύ των επενδυτών.
Σύμφωνα με το Skift τα ακίνητα σε κέντρα πόλεων θα αποδειχθούν ιδιαίτερα ελκυστικά, γεγονός που προκύπτει και από τις πλέον πρόσφατες συμφωνίες.