Πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019 έφτασαν τον φετινό Ιούλιο τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η μέση πληρότητα τον Ιούλιο ήταν της τάξης 89,3% έναντι του 89,8% τον Ιούλιο του 2019.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ένωση, σε επίπεδο 7μήνου, η θετική αυτή επίδοση της Αθήνας κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την ‘ψαλίδα’ μεταξύ των ετών 2022 και 2019 στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας όπως καταγράφηκε κατά το Α΄ εξάμηνο και συγκεκριμένα από -21,7% σε -17,8%. Έτσι, αντικειμενικά και το 7μηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου 7μηνου του 2019, δυστυχώς, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στην μέση πληρότητα των μονάδων της ελληνικής πρωτεύουσας, απλά, η μείωση αυτή δεν ξεπερνά πλέον το 20%.

Ενισχύονται και τα έσοδα
Θετική χαρακτηρίζεται και η πορεία της Μέσης Τιμής Δωματίου (ADR), αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20.6% σε επίπεδο 7μήνου έναντι του 2021. Παραμένει ωστόσο η μικρότερη αύξηση που καταγράφεται σε σχέση με τις πόλεις ανταγωνιστές της Αθήνας . Το ίδιο ισχύει και στο Έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) όπου η θετική μεταβολή για την Αθήνα δεν ξεπερνά το 65,9% τη στιγμή που στις λοιπές πόλεις σημειώνονται αυξήσεις RevPar από 144,1% (Κωνσταντινούπολη) έως και 530,5% (Άμστερνταμ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σε ό,τι αφορά δε το RevPar 7μηνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο -8.5%.

Έντονη εποχικότητα
Αν και τα στοιχεία από τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη θα είναι αυτά που θα ολοκληρώσουν την εικόνα, ωστόσο η ΕΞΑΑΑ εξάγει ήδη κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Το βασικότερο είναι ότι η Αθήνα, αν και πρόκειται για 12μηνο / αστικό προορισμό, παρουσιάζει πλέον πολύ έντονα στοιχεία τουριστικής εποχικότητας. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν ξεπερνά πλέον τους 6 – 7 μήνες καλύτερων επιδόσεων, μήνες που δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες και τα έξοδα πλήρους λειτουργίας των μονάδων σε 12μηνη βάση.

Από την άλλη, η προσφορά κλινών αυξάνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με την προσθήκη νέων μονάδων ενώ και η πληθώρα κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό ανταγωνιστικά.

Τέλος, ο δύσκολος ενεργειακός και οικονομικός χειμώνας που αναμένει η Ευρώπη, για τον οποίο γράφονται και λέγονται πολλά, δημιουργεί αβεβαιότητα στους ξενοδόχους, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να προχωρήσουν σε οποιονδήποτε ασφαλή σχεδιασμό.

«Αναμένουμε λοιπόν από τις πολιτειακές, τοπικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία κινήσεις που θα καταφέρουν να θωρακίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχείων αλλά και την τουριστική δραστηριότητα της Αθήνας – στο σύνολό της», σημειώνει η ΕΞΑΑΑ.