Μια ιδιαίτερα ιδιόμορφη τουριστική χρονιά το 2022 για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία. Μετά την καλή πληρότητα του Ιουλίου (89%), ο Αύγουστος, με μέση πληρότητα 82.1%, έδωσε εκ νέου αρνητικό πρόσημο στη σύγκριση με το 2019, της τάξης του -2.7%. Κάτι αναμενόμενο, αφού ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας χαμηλών επιδόσεων για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σε σύνολο 8μήνου λοιπόν, συνεχίζονται οι απώλειες τόσο στη πληρότητα των ξενοδοχείων (-15.8%), όσο και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο/RevPar (-4.9%) σε σύγκριση με το 2019, αν και η μέση τιμή δωματίου (ADR), σημείωσε θετική πρόοδο (+12.9%) – αλλά όπως πάντα όχι ανάλογη των ανταγωνιστών της Αθήνας.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, η όποια θετική μεταβολή 8μήνου παρατηρείται για την Αθήνα έναντι των ανταγωνιστών της, είτε σε επίπεδο μέσης πληρότητας (27,1%), είτε σε επίπεδο ADR (21,85 %), είτε RevPar (54,8%), όπως αποδεικνύεται, υστερεί σημαντικά της εντυπωσιακής αντίστοιχης τριψήφιας μεταβολής των λοιπών ανταγωνιστών της.

Ο Σεπτέμβριος αν και πιο θετικός, σηματοδοτεί ένα δύσκολο, θολό και καθ’ όλα “χειμωνιάτικο” τοπίο για το επόμενο εξάμηνο στην Αθήνα.