Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κισσάμου, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, όπου είχε κληθεί να κάνει παρουσίαση της προτεινόμενης επένδυση η κα Ελένη Τσατσαρωνάκη, εκ μέρους της εταιρείας “Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε. Με βάση τα ρεπορτάζ που δημοσιεύουν τοπικά μέσα, η ομάδα των μελετητών παρουσίασε στους δημοτικούς συμβούλους τους σχεδιασμούς της σε ό,τι αφορά την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος δυναμικότητας 800-850 κλινών, σε έκταση περίπου 119 στρεμμάτων, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρο το κεντρικό τμήμα της παραλίας στα Φαλάσαρνα και βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου σε περιοχή του δικτύου Natura. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, δηλαδή ένα στάδιο πριν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μελέτησαν τη ΣΜΠΕ Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και γνωμοδότησαν ομόφωνα αρνητικά. Οι δύο βασικοί λόγοι ήταν το πρόβλημα επάρκειας νερού για ύδρευση και άρδευση της περιοχής και το ότι ο σχεδιαζόμενος βιολογικός καθαρισμός θα εγκατασταθεί πολύ κοντά στην παραλία. Επιπλέον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που αφορούν στις περιοχές του δικτύου Natura ενώ το προτεινόμενο Ειδικό πολεοδομικό Σχέδιο δεν είναι στην κατεύθυνση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού σύμφωνα με το οποίο στα Δυτικά παράλια Κρήτης δίνεται κατεύθυνση για ανάπτυξη ήπιας μορφής επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.

Τι είπαν οι μελετητές
Οι μελετητές ανέφεραν ότι αν απαιτηθεί τελικά να τοποθετηθεί ο βιολογικός καθαρισμός σε άλλο σημείο πιο ψηλά, θα είναι έτοιμοι να το εξετάσουν. Σε ό,τι αφορά τον προστατευόμενο κρίνο androcumbium rechingeri που φύεται στην περιοχή, με βάση τα λεγόμενα των μελετητών, θα παραμείνει ελεύθερο από παρεμβάσεις το 93.5% του συνολικού πληθυσμού του φυτού. Η επένδυση χαρακτηρίστηκε ως ήπια, αλλά πολυτελής. Καθώς δεν σχεδιάζεται να είναι all inclusive, οι μελετητές τόνισαν πως οι πελάτες αναμένεται να αφήνουν χρήματα και στην τοπική αγορά.