Ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου «Αξιοποίηση οικοπέδου Σάρλιτζα με δημιουργία κέντρου θερμαλισμού και πολιτιστικού συγκροτήματος», προκήρυξε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ο διαγωνισμός στοχεύει στη συνολική αξιοποίηση ακινήτου 18.478 τ.μ. στην περιοχή της Θερμής Λέσβου, στο οποίο περιλαμβάνεται το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς». Το ξενοδοχείο χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και σύμφωνα με τη Monumenta «αποτέλεσε στολίδι αρχιτεκτονικής και πόλο έλξης επισκεπτών υψηλού επιπέδου της ευρύτερης επικράτειας προσφέροντας στους θαμώνες του λουτροθεραπείες σε συνδυασμό με κοσμική ζωή».

Στα δωμάτιά του φιλοξενήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Στρατής Μυριβήλης. Το ξενοδοχείο λειτούργησε έως και το 1982 όπου έκλεισε και εγκαταλείφθηκε. Πέντε χρόνια μετά κηρύχθηκε διατηρητέο. Στην έκκληση του 2019 η Monumenta υποστήριξε ότι «αν και από τον Δεκέμβριο του 2016 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτιρίου αυτού, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα χειροτερεύει η ήδη δραματική κατάσταση του κτιρίου».

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε απαντήσει ότι «βρίσκεται στην προετοιμασία του φακέλου για την έκδοση πολεοδομικής άδειας», ενώ για την ολοκλήρωση του φακέλου «εκκρεμεί, εκτός των άλλων, απόφαση του υπουργείου Τουρισμού με την οποία θα αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός αυτός πόρος»… Περισσότερα, στο Build