Αλλαγές στον ξενοδοχειακό χάρτη της Κρήτης πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα με πολλούς ξενοδόχους να αποχωρούν και μεγαλύτεροι ή μικρότεροι επενδυτές να παίρνουν τη θέση τους. Στο πλαίσιο του γενικότερου μετασχηματισμού της τουριστικής βιομηχανίας, που επισπεύσθηκε και από την πανδημία, τα μεγάλα deals ήταν μάλλον λογικό να ξεκινήσουν από την Κρήτη, έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ο οποίος οφείλει να ακολουθήσει τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις. Τάσεις που “υποδεικνύουν” μια σειρά από επενδύσεις σε υποδομές, τόσο δημόσιες (αεροδρόμιο, ΒΟΑΚ, δομές υγείας, κ.λπ.) όσο και ιδιωτικές, όπως είναι τα καταλύματα.

Άλλοι φεύγουν… κι άλλοι έρχονται
Οι πρόσφατες αποχωρήσεις από την Κρήτη των «παλαίμαχων» ομίλων Καψή, Μαμιδάκη, Αγγελόπουλου, δεν έπεσαν ως «κεραυνός εν αιθρία». Οι γνώστες της αγοράς έβλεπαν ότι οι έμπειροι αυτοί επιχειρηματίες είχαν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη δημιουργία τουριστικών προϊόντων που έχουν διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες.
Άλλοι πάλι αναγκάστηκαν -λόγω εξωγενών παραγόντων- να τροποποιήσουν την επενδυτική τους πορεία, όπως ο Όμιλος Y&T Daskalantonakis Knossian, συμφερόντων Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη, που προέκυψε μετά την οικογενειακή διαμάχη, και πλέον διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία που εξαγόρασε στην Κρήτη το επενδυτικό σχήμα της Henderson Park και της Hines. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία του Ομίλου Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο (Hermes και Coral), τρία ξενοδοχεία του Cyan Group σε Ηράκλειο (Santa Marina και Apollonia) και Σητεία (Sitia Beach) και το Out of the Blue της οικογένειας Καψή στην Αγία Πελαγία. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το Hermes πρόκειται να τεθεί από την επόμενη τουριστική χρονιά κάτω από το brand της IHG Hotels, και μετά από ανακαίνιση θα λειτουργήσει ως InterContinental Resort Crete.

Από την άλλη, ο όμιλος Mitsis Hotels έκλεισε συμφωνία με τον Όμιλο Aldemar για την απόκτηση των δυο μονάδων στην Κρήτη (Aldemar Royal Mare και Aldemar Cretan Village, στη Χερσόνησο). Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Aldemar και γιος του ιδρυτή του ομίλου Νίκου Αγγελόπουλου, ήθελε εδώ και καιρό να αλλάξει την επενδυτική κατεύθυνση και να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από τους tour operators, όπως είχε πει στο H&R, από τον Μάρτιο του 2021. Όραμά του ο βιώσιμος τουρισμός με την ανάπτυξη «πράσινων» οικιστικών projects, όπως αυτό που ετοιμάζει στη Σκαφιδιά της Πελοποννήσου.

Τι ακολουθεί
Μια σειρά από μεγάλα projects – σύνθετες τουριστικές επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί κατά διαστήματα. Η ρωσική συμφερόντων Mirum έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του Elounda Hills, ο Κυπριακός Όμιλος Leptos σχεδιάζει το Costa Nopia στην Κίσσαμο ενώ επιστρέφει και ο επίσης κυπριακός όμιλος Φωτιάδη, που αυτή τη φορά επιστρατεύει και ένα σαουδαραβικό fund για να αναπτύξει το μεγάλο τουριστικό project στην Τριόπετρα Ρεθύμνου που επιδιώκει εδώ και 20 χρόνια. Τέλος, η Sani/Ikos επενδύει στο Ikos Kissamos που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2025.