Πώς προέκυψε η ιδέα για γευσιγνωσίες ελαιολάδου στη Μύκονο;

Α.Ζ.: Ενώ η Ελλάδα είναι διάσημη για το ελαιόλαδό της, στην πραγματικότητα οι ξένοι επισκέπτες δεν είναι καθόλου εύκολο να βρουν σημεία να δοκιμάσουν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ειδικά στις Κυκλάδες, δεν γινόταν πουθενά γευσιγνωσία ελαιολάδου. Παράλληλα, η ποιότητα του ελαιολάδου που σερβίρεται στα τουριστικά μέρη είναι κάκιστη. Θεώρησα ότι υπήρχε η ανάγκη να δημιουργηθεί μία αυθεντική και family-friendly εμπειρία η οποία να δίνει στους συμμετέχοντες να καταλάβουν ότι το ελαιόλαδο έχει διαφορετικές ποιοτικές κατηγορίες, ποικιλίες, αρώματα, γεύσεις, εντάσεις και ότι κάθε ένα από αυτά δένει αρμονικά με διαφορετικά φαγητά και γλυκά. Σημαντική θεωρώ επίσης την προώθηση του εθνικού μας προϊόντος στους καταναλωτές του εξωτερικού, τη στιγμή που είναι χαλαροί και σε καλή διάθεση στις διακοπές τους.

Σε ποια σημεία διαφοροποιείται η υπηρεσία σας;

Α.Ζ.: Ο ελαιοτουρισμός στην Ελλάδα είναι μια ελάχιστα αξιοποιημένη επιχειρηματική ευκαιρία που συσχετίζεται συνήθως με την επίσκεψη σε έναν ελαιώνα ή ελαιοτριβείο και τη γευσιγνωσία ελαιολάδου του συγκεκριμένου κτήματος. Ονειρεύτηκα να δώσω μια νέα πνοή στο χώρο δίνοντας αξία στο προϊόν μέσα από μια υψηλής αισθητικής παρουσίαση αλλά, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσα από τη διεξαγωγή γευσιγνωσιών σε ιδιωτικά γιωτ, βίλες, παραλίες, εταιρικά event, γάμους, κ.λπ. Θέλησα να φέρω το ελληνικό ελαιόλαδο στα τραπέζια των high-end και celebrity επισκεπτών από όλο τον κόσμο πιστεύοντας πως άνθρωποι με επιρροή μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του εθνικού μας προϊόντος. Η εμπειρία διδάσκει στους επισκέπτες πώς να δοκιμάζουν και να επιλέγουν σωστά το ελαιόλαδο, τους συστήνει στην οργανοληπτική αξιολόγηση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τους δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διαφορετικές ποικιλίες ελαιολάδου από όλη τη χώρα καθώς και ελαττωματικά ελαιόλαδα, τους διδάσκει πώς να χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και πώς να το συνδυάζουν με το φαγητό (τόσο με τοπικά εδέσματα, όσο και με φαγητά της χώρας τους) και τους εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για το πώς να συντηρούν σωστά το ελαιόλαδο.

Γιατί επιλέξατε να δραστηριοποιηθείτε στη Μύκονο;

Α.Ζ.: Η Μύκονος σίγουρα δε φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου αλλά δέχεται πολύ μεγάλο όγκο επισκεπτών υψηλού εισοδήματος που αγαπούν τη γαστρονομία. Σκέφτηκα πως αυτό το προφίλ επισκέπτη είναι το καλύτερο για να μεταφέρει το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ελαιόλαδα που αξίζει να γνωρίσουν, δοκιμάσουν, αγαπήσουν και τελικά αγοράσουν οι επισκέπτες της.

Η Mykonos Olive Oil Tasting είναι η πρώτη στην Ελλάδα που μίλησε για ηδονιστικές γευσιγνωσίες ελαιολάδου οι οποίες αφορούν καταναλωτές και διαφέρουν κατά πολύ από τις επίσημες γευσιγνωσίες που γίνονται στα πάνελ δοκιμαστών με τη χρήση μπλε ποτηριών.

Ποιο το προφίλ των επισκεπτών;

Α.Ζ.: Οι επισκέπτες, η πλειοψηφία των οποίων είναι Αμερικανοί, ενδιαφέρονται για το ελαιόλαδο και τη μεσογειακή γαστρονομία. Υποδεχόμαστε περίπου 600 άτομα ανά σεζόν και, παρά το ότι το καλοκαίρι του 2020 υπήρξε σημαντική μείωση του μαζικού τουρισμού, οι αφίξεις των επισκεπτών με υψηλό εισόδημα παρέμειναν σταθερές. Λόγω των μέτρων ασφαλείας του Covid-19, οι περισσότεροι ήθελαν να κάνουν τη γευσιγνωσία ελαιολάδου μόνοι τους ή από την άνεση και την ασφάλεια του χώρου τους. Έτσι διοργανώσαμε πριβέ γευσιγνωσίες σε βίλες, ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ακόμη και σε παραλίες. Επίσης υπήρξε ζήτηση για γευσιγνωσία ελαιολάδου και από επισκέπτες σε γειτονικά νησιά όπως η Τήνος, η Νάξος, η Πάρος και η Αντίπαρος αλλά και ζήτηση για online tastings με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Όλοι γνωρίζουμε την άνοδο του γαστρονομικού τουρισμού παγκοσμίως, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πως ο ελαιοτουρισμός είναι το πιο ανερχόμενο κομμάτι του. Το ελαιόλαδο έχει παρουσία χιλιάδων ετών στη γη, αλλά μόλις την τελευταία δεκαετία ξεκινήσαμε να ανακαλύπτουμε τη γευστική πολυ­πλο­κότητά και τα οφέλη του για την υγεία. Είναι το επόμενο star product. Αν δούμε την παγκόσμια τάση για wellness και την επιθυμία του επισκέπτη να βιώσει αυθεντικές εμπειρίες στις διακοπές του, θα δούμε πως η μορφή του ελαιοτουρισμού που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε σημείο της χώρας είναι το καλύτερο μέσο για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία πρεσβευτών του ελληνικού ελαιολάδου παγκοσμίως και, εντέλει, την αύξηση των εξαγωγών του εθνικού μας προϊόντος.