Στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης την Κυριακή 17 Ιουλίου, σήκωσε αυλαία το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Peloponnese Food Stories – Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού».
O γαστρονομικός πλούτος της περιοχής μπήκε σε πρώτο πλάνο μέσα από τα καλούδια των τοπικών παραγωγών που συμμετείχαν, των Live μαγειρικών τοπικών συνταγών, ντόπιων υλικών και αφηγήσεων που ανέδειξαν τον πλούτο της περιοχής.

Με επίκεντρο το διαδραστικό live cooking που έφερε εις πέρας η Μανιάτισσα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά της λακωνικής κουζίνας, που καταφέρνει να εντυπωσιάζει παρά τον άγονο και άνυδρο τόπο.

Παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, παραδοσιακές συνταγές όπως η τσουχτή (ζυμαρικά με αυγά), ο χιουροπασπαλάς (πιάτο με χοιρινό ή σύγκλινο) και η γαλατόπιτα.

Ακόμη, οι γευστικές δοκιμές στους πάγκους των τοπικών παραγωγών περιελάμβαναν ντόπιο μέλι θυμαρίσιο, παρθένα ελαιόλαδα, τσακιστές ελίτσες, μαρμελάδες από σύκα, μανιάτικο σύγκλινο και καπνιστά λουκάνικα με πορτοκάλι, ανθό αλατιού, φασκόμηλο, καπνιστά ψάρια και κρασιά από τις ντόπιες ποικιλίες όπως η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι.

Το Φεστιβάλ της Λακωνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σκοπεύει να διοργανώσει και άλλα food events με επίκεντρο εμβληματικές τοποθεσίες ανά περιφερειακή ενότητα που περιλαμβάνει τις περιοχές: Μεσσηνία, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία. Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου, υπογράμμισε «ότι μέσα από τις πρώτες ύλες εξωτερικεύεται ο πολιτισμός, η ταυτότητα και η ιστορία μας. Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων όπου συμμετέχουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και εμπλέκονται ενεργά οι τοπικές κοινωνίες».