Αυλαία έριξε η ετήσια γαστρο-πολιτιστική γιορτή KOUZINA, που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Χαλκιδική με επικεφαλής chef για μία ακόμη χρονιά ήταν η Ντίνα Νικολάου. Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της διοργάνωσης ήταν η Δράμα, με την οποία ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώθηκε οινικά, δημιουργώντας την πρώτη διαβαλκανική οινική διαδρομή με τίτλο «από το Αιγαίο Πέλαγος στη Μαύρη Θάλασσα».

Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός ήταν το Μαυροβούνιο με την Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού της Podgorica, Irena Rogosic, να δίνει το παρόν και να υπογράφει τη δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο Podgorica σε θέματα προσκυνηματικών, οδικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

«Πρόκειται για συνέργεια του Δήμου Αριστοτέλη και του Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος και συνεχίζει: «ανοίγουμε τα δυτικά βαλκάνια με τεχνοκρατικές μεθόδους, θεμελιώνοντας στρατηγικές συνεργασίες και συνέργειες κύρους και δυναμικής. Ο οδικός τουρισμός αποτελεί κυρίαρχο τουριστικό πυλώνα στο τουριστικό προωθητικό μας πλάνο».

Φέτος το KOUZINA, που ήταν πολιτιστικά αφιερωμένο στα «100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή», φέροντας τον τίτλο «100 χρόνια στη νέα πατρίδα», μέσα από 32 κύριες και περίπου 200 παράλληλες δραστηριότητες, συνέβαλε στην προβολή και την τουριστική προώθηση του Δήμου Αριστοτέλη (στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο), ενώ οργάνωσε μια τιμητική συνεργασία, με το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, επισφραγίζοντας την πολιτιστική ταυτότητα της διοργάνωσης.

Τιμή στις γυναίκες chef
Το KOUZINA 2022 τίμησε τις γυναίκες chef, συνεργαζόμενο με τα ΔΕΛΤΑ 360 και τη Monasty Marriot της Θεσσαλονίκης: Ντίνα Νικολάου, Σοφία Γεωργακάκη, Κική Εμμανουηλίδου, Σοφία Ουργαντζίδου, Ειρήνη Σδούκου, Sladjana Soc, καθώς και γυναικείες ομάδες γαστρονομίας δημιούργησαν μενού, πιάτα και γεύσεις αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα.

Εξαιρετικές κρίθηκαν ότι ήταν και οι συνεργασίες του φετινού KOUZINA με το THESS BAO, στο Παλαιοχώρι που παρουσίασε την τοπική εκδοχή του bao bun, αλλά και με τη Geogastronomy, που σε συνεργασία με το Xenia Ouranoupolis και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την εκδήλωση μνήμης στο Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό, παρουσία φραγκισκανών μοναχών από τη Ρώμη.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου στα Νέα Ρόδα με τη συμμετοχή της μπάντας των ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ των Αδελφών Βαλκάνη. Κατά τη διάρκειά της τιμήθηκαν και βραβεύθηκαν επιχειρηματίες, εθελοντές, συντελεστές, συνεργάτες, φορείς και όλοι όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Η διοργάνωση στηρίχθηκε από 22 τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους γυναικών, 54 τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού και περίπου 1000 εθελοντές.

Η επόμενη διοργάνωση, η οποία ήδη σχεδιάζεται, θα τιμήσει chef με καταγωγή από το Δήμο Αριστοτέλη, οι οποίοι διακρίθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός θα είναι στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου και τιμώμενος μεσογειακός η Πορτογαλία.