Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Cretan Taste Awards ανέδειξαν τις πιο αξιόλογες πρωτοβουλίες, τους σημαντικότερους παραγωγούς και τα καινοτόμα προϊόντα της κρητικής γεύσης. Oι νικητές γιόρτασαν τη διάκρισή τους σε μια λαμπερή και γεμάτη χαρά τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Συναυλιών – Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με παρουσιαστές την Γωγώ Καλιδονάκη και τον Χρήστο Λάππα.

Την τελετή άνοιξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος αφού καλωσόρισε το κοινό και συνεχάρη τους νικητές, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της κρητικής γαστρονομίας στην ευζωία, την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική συνοχή του τόπου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά, δήλωσε υπερήφανος για τη Γαστρονομία της Κρήτης και τα χειροποίητα προϊόντα, που μαζί με την αξεπέραστη φύση, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αναγνώρισης του νησιού από όλο τον κόσμο».

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης, πριν δώσει τον λόγο στην Πρόεδρο της Επιτροπής των βραβείων, τόνισε πως «η διοργάνωση των βραβείων μαζί με όλες τις άλλες δράσεις του Δήμου για την ανάδειξη της γευστικής Κρήτης, της κρητικής δίαιτας και διατροφής αποτελεί βασικό μέλημα του Δήμου για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της ανάδειξης της τοπικότητας, της αυθεντικότητας και των αγροδιατροφικών προϊόντων του νησιού συνολικά».

Χαρετισμός -Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Jury President Cretan Taste Awards 2022 Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Αικατερίνα Πολυμέρου – Καμηλάκη, Ομότ. Eρευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε την έναρξη απονομής των βραβείων συγχαίροντας όλους τους νικητές για τη σημαντική τους προσπάθεια στην ανάδειξη της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς της Κρήτης και τη σύνδεση του τουρισμού με τον γαστρονομικό πολιτισμό του νησιού. Στη συνέχεια, απένειμε τα δύο ξεχωριστά τιμητικά βραβεία της χρονιάς, στην Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» για την προσφορά στην αναβίωση, την επαναφορά και αποκατάσταση της χαμένης αξίας της χαρουπιάς και στον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κριτσάς, που κρατούν ζωντανή την παράδοση.

Οι μεγάλοι νικητές της φετινής διοργάνωσης που απέσπασαν Gold βραβείο στις διαφορετικές κατηγορίες της ενότητα Βest in Foodservice Sector | Χώροι Εστίασης είναι οι “Κρητών Γεύσεις εν Αιγίνη” – Αττική, Hasika – Ρέθυμνο και ΚΑΦΕΝΕΙΟ “Ο ΛΑΚΚΟΣ” – Ηράκλειο.

Στην ενότητα Βest Actions & Initiatives | Δράσεις & Φορείς βραβεύτηκε με GOLD το Thigaterra – The Art of slow food, ενώ στην ενότητα Best Producers | Παραγωγοί, χρυσό βραβείο πήρε η Zakas Foods για την Τυρόπιτα σφολιάτας από αλεύρι χαρουπιού.

Στην ενότητα Best Products | Προϊόντα GOLD βραβείο έλαβαν στις διαφορετικές κατηγορίες
οι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | Κατσοχοίρι (τυρί για σαγανάκι) “Σταματογιώργης” – Ηράκλειο, Κρητική μελισσοκομία ΡΩΜΑΝΑΚΗ | Βιολογικό θυμαρίσιο μελι – Ηράκλειο / Organic Product – Bιολογικό προϊόν, Μέλι Savidakis Family | SITIA – Λασίθι / New Product – Νέο προϊόν, Κρητικό ΣΚΟΡΔΟ (Γαβριδάκης Θανάσης) – Ηράκλειο, MALLIOTAKI MARIA -ELASION | ORGANIC ELASION EXTRA VIRGIN OLIVE OIL – Λασίθι / Extra Virgin Oil -Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | Κεφαλοτύρι | Μυζήθρα ξινή |Γραβιέρα με πιπέρια “Σταματογιώργης” – Ηράκλειο, ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΑΕ | Λουκάνικο Κρήτης – Χανιά, ΑΦΟΙ ΧΙΩΤΑΚΗ ΑΒΕΕ | Τρίγωνη μπουγάτσα με κατσικίσιο τυρί | Λυχναράκι (χειροποίητο) σοκολάτα- Χανιά / Sweets & Confectioneries – Αρτοσκευάσματα & Γλυκίσματα, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 100% Κατσικίσιο τυρί “Σταματογιώργης” – Ηράκλειο.

Στην ενότητα Best Drinks | Ποτά GOLD βραβείο έλαβαν οι εταιρείες Heraklion Winery | Domenico Thrapsathiri – Ηράκλειο, ΒΟΤΟΜΟΣ Α.Ε | ZARO’S Natural Mineral Water – Ηράκλειο.
Το Κορυφαίο Βραβείο, τo βραβείο Brand of the Year απονεμήθηκε στον Δημήτρη Παπαδάκη για τα προϊόντα Σταματογιώργης, που συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους από το σύνολο των βραβείων που έλαβε.

Τα Cretan Taste Awards έθεσαν υπό την αιγίδα τους τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και ο ΣΕΤΕ.
Για να ανακαλύψετε όλους τους νικητές των Cretan Taste Awards 2022, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.cretantasteawards.gr.

Xoρηγοί επικοινωνίας: Η Παγκρήτια ραδιοφωνική εκπομπή “Καλοκαίρι Στο Νότο”, το περιοδικό biscotto, το γαστρονομικό site FLAG και το ηλεκτρονικό περιοδικό In2life.