Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO στην πόλη Dijon της Γαλλίας στις 14-15-16 Οκτωβρίου 2022.

Η Διπλωματία της Ελληνικής Γαστρονομίας ήταν το σημείο αναφοράς στο συνέδριο με μεγάλη ποικιλία προϊόντων Ελλάδος, που δημιούργησαν οι Αρχιμάγειρες του Acropolis Chef’s Club of Attica. To περίπτερο επισκέφθηκαν πάνω από 600 σύνεδροι, επισκέπτες και καλεσμένοι της CEUCO όπου δοκίμασαν πιάτα και προϊόντα όπως γύρος, κεμπάπ, σουβλάκι, ελαιόλαδο, τραχανά, γλυκά κουταλιού, φακές, ρεβίθια, φασόλια, ελιές, γραβιέρες διάφορες, φέτα, κρασιά, χυλοπίτες, ρίγανη, πίτες κλπ.

Στο συνέδριο της CEUCO ειπώθηκαν προβληματισμοί αλλά και απορίες σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Στάθηκαν επίσης στην ποιότητα, την ποικιλία και την προώθηση του Γαστρονομικού και Οινικού Τουρισμού της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην απλή βιολογική ανάγκη των τουριστών για το που θα γευματίσουν σωστά και ποιοτικά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της CEUCO κ. Carlos Martin Cosme.

Ο αντιπρόεδρος της CEUCO κ. Κ. Μουζάκης σημείωσε ότι για να μυηθεί στην κουλτούρα και την παράδοση ο κάθε πολίτης της ΕΕ μέσα από τις γεύσεις της Ευρώπης, θα πρέπει να γίνει στόχος η διατήρηση και προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας. Θα πρέπει να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες τουριστικές προτάσεις. Η Ελληνική διατροφή δίνει τη δυνατότητα να είναι η Παγκόσμια Χώρα του ΕΥ ΖΗΝ και με τις προδιαγραφές της Μεσογειακής Διατροφής.

Παράλληλα, στο συνέδριο οι ελληνικές συμμετοχές απέσπασαν τρεις βραβεύσεις: το εστιατόριο «Τ’ Αλώνι» τιμήθηκε ως Ευρωπαϊκό Εστιατόριο 2022, η σχολή Meat Pro Academy τιμήθηκε ως Ευρωπαϊκή Επαγγελματική Σχολή Κρεοπωλών 2022 και ο Βασίλη Μπέκας ως Ευρωπαίος Chef 2022.