Το Cell of Life και το Xplore Blue, δύο καινοτόμα έργα για τον Τουρισμό, το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση με εφαρμογές και στα ESG’s, παρουσιάστηκαν επίσημα για πρώτη φορά από την EYZHN.LIFE στο The Ellinikon Experience Park. Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή 23/9 στο νέο αστικό βιωματικό πάρκο της πόλης, το The Ellinikon Experience Park. Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum, τόνισε την ανάγκη να περάσουμε σε μια νέα εποχή με έργα και πρωτοβουλίες που κινητοποιούν ευρύτερα την κοινωνία (πολίτες, παιδιά και νέους, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, κοινότητες κ.ά.) και στοχεύουν στη Βιωσιμότητα και την Αειφορία.

Ο Γιάννης Σωτηράκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ μίλησε για την ανάγκη μετάβασης από την «Ανθρωπόκαινο» εποχή (με τον Άνθρωπο στο κέντρο) σε μια νέα εποχή όπου η Ζωή και το ΕΥ ΖΗΝ για κάθε μορφή ζωής, θα είναι στο κέντρο.

Στη συνέχεια παρουσίασε το πρώτο Cell of Life που απευθύνεται σε τουριστικούς προορισμούς, resorts, πάρκα, ξενοδοχεία, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και λειτουργεί ήδη με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση στο χώρο του The Ellinikon Experience Park.

Eπίσης παρουσιάστηκε η υβριδική πλατφόρμα και ειδικός εξοπλισμός του Xplore Blue για παραλίες, μαρίνες, παραθαλάσσιους προορισμούς (Xplore blue spots) και σκάφη (Xplore blue boats), μαζί με το πρώτο σκάφος Xplore Blue που είχε τοποθετηθεί στον χώρο για την εκδήλωση. Με τα δύο έργα, εισάγεται η λογική του «Smart Nature», ενώ και τα δύο αξιοποιούν την επιστήμη των πολιτών.

Ο Περικλής Τερλιξίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του AHEDD / ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και του οικοσυστήματος της EYZHN.LIFE και ειδικότερα για το πως τεχνολογίες όπως οι ΙΟΤ, ΑΙ, 5G από το Xplore Blue και Cell of Life μέσω και της επιστήμης των πολιτών (citizen science) συνεισφέρουν στην προστασία της ζωής και της βιοποικιλότητας.

Οι Γιώργος Κυλίτης και Γιώργος Τζωρτζόπουλος, Project Managers, Production & Outfitting της RAFNAR, μίλησαν για το πρώτο Xplore Blue σκάφος (Rafnar 1200 Xplore Blue version) που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε σε συνεργασία με την Xplore Blue και παρουσιάζεται μετά από περίπου 2 χρόνια σχεδιασμού, ανάπτυξης και ναυπήγησης. Με το σκάφος αυτό εισάγεται μία εντελώς νέα κατηγορία ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών που συνδυάζουν τη θαλάσσια αναψυχή με τη Βιωσιμότητα και την προστασία της θαλάσσιας ζωής.