Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε στη Σκιάθο το μεγαλύτερο πεζοπορικό γεγονός που έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πεζοπορίας (World Trails Conference). Με την ευκαιρία των εγκαινίων του δικτύου μονοπατιών της Σκιάθου, Skiathos Trails, έργο που υλοποίησε η Paths of Greece σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου, διοργανώθηκε η μεγαλύτερη στον κόσμο συνάντηση ειδικών στα μονοπάτια.

Το συνέδριο, διάρκειας 5 ημερών, με 228 συμμετέχοντες από 5 Ηπείρους και 32 χώρες είναι το 9ο στη σειρά που διοργανώνεται. Η Paths of Greece συμμετείχε με τα μέλη της Ελένη Μισίου, Κωνσταντίνο Καραντζούλη και Φοίβο Τσαραβόπουλο. Επίσης, η οργάνωση υποστήριξε τη συμμετοχή της ομάδας AILApaths με τους Γιώργο Μενδρινό και Μάριο Γλυτσό, που έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό μονοπατιών!

Στο συνέδριο έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και αναπτύχθηκαν θέματα όπως η βιωσιμότητα των μονοπατιών σε βάθος χρόνου, θέματα τεχνολογίας, υγείας, κατασκευής, προβολής κ.ά.

Η ελληνική συμμετοχή ήταν αναλογικά μικρή αλλά δυναμική. Από πλευράς διαχείρισης μονοπατιών στην Ελλάδα, πέραν της Paths of Greece, παρευρέθησαν μόνο το Kythera Trails, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Ios Paths και το Chania Trails, όταν οι ανάμεσα στις ξένες συμμετοχές υπήρχαν “βαριά” ονόματα όπως το Appalachian Trail (ΗΠΑ), Bruce Trail (Καναδάς), Trans Canada Trail (Καναδάς), Bibbulmun Track (Αυστραλία), Jordan Trail (Ιορδανία), Culture Routes Society (Τουρκία), Jeju Olle Trail (Ν. Κορέα), Great Himalaya Trail (Νεπάλ), Bhutan Trail (Μπουτάν), Μονοπάτια Βραζιλίας κ.ά. αλλά και πολλές εταιρείες και οργανώσεις του χώρου καθώς και εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσης Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών για Μονοπάτια καθώς και εισαγωγή στο σήμα πιστοποίησης Green Flag Trails.