Η μεγάλη γιορτή της υπαίθρου που αγκάλιασε ολόκληρη την Κρήτη, το Amari Green Festival επιστρέφει για 7η φορά, από την Παρασκευή 22 έως την Δευτέρα 25 Ιουλίου, στη Σχολή Ασωμάτων και στα χωριά του Δήμου Αμαρίου, στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και τον Ψηλορείτη.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό, την παράδοση, τη γνώση και το περιβάλλον με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες και τους Κρητικούς να γνωρίσουν την περιοχή του Αμαρίου, τα ήθη και έθιμα της περιοχής, και τους ανθρώπους του, να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν. Περισσότερες από 30 εκδηλώσεις και δρώμενα όπως ξεναγήσεις, ημερίδες, δραστηριότητες για παιδιά, γαστρονομικά δρώμενα, καλλιτεχνικές παραστάσεις, κ.α. Στις ξεναγήσεις, ξεχωρίζουν η επίσκεψη στο μοναδικό σπήλαιο «Νοτική Τρύπα» Paul Faure στο χωριό Νίθαυρη, στον αμπελώνα του Αμαρίου στο χωριό Πατσός, αλλά και η γνωριμία με το αυθεντικό έθιμο της και την παραδοσιακή τεχνική της «κουράς των προβάτων» στο χωριό Παντάνασσα, η περιήγηση στους σπάνιους Βυζαντινούς Ναούς στο χωριό Μέρωνας, και η γνωριμία με την παραδοσιακή φάμπρικα στο χωριό Κουρούτες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιδείξεις και μαθήματα για την τέχνη του πυλού, μαθήματα μαγειρικής με βιολογικές πρώτες ύλες παντρεμένες με την παράδοση του τόπου, γευσιγνωσία κρασιών του Αμαριώτικου αμπελώνα, κ.α. Μικροί και μεγάλοι θα «Παίξουν όπως παλιά» στο χωριό Βισταγή όπου θα γίνει η αναβίωση παιδικών παιχνιδιών, με κεράσματα παλαιϊνά από τις γιαγιάδες του χωριού.

Οι ημερίδες θα παράσχουν ενημέρωση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου, σημαντικές ομιλίες για τα Βιολογικά προϊόντα μέλισσας, τα φυσικά καλλυντικά, την Βιολογική αμπελουργία και την ανάδειξη και τις προοπτικές των τοπικών οίνων, για την βιοπροστασία και τις τοπικές ποικιλίες και τους οίνους ΠΓΕ, για τις δυνατότητες καλλιέργειας, εμπορίας και τυποποίησης της ντόπιας σταφιδολιάς.

Παράλληλα, θα διοργανωθούν εκθέσεις, καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις όπως το μουσικό αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη «Ο Μίκης … των ποιητών», συναυλία και γλέντι κρητικής και παραδοσιακής λαϊκής μουσικής με τη Μαρία Κώτη, συναυλία της Γεωργίας Νταγάκη», όλες στο Κτήμα Πάνακρον.

Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αμαρίου, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης και με την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη «Ιδαίων», του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ.

Εθελοντές από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, επιστήμονες, καλλιτέχνες, μουσικοί, οι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Αμαρίου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι για τέσσερις ημέρες, θα χαρίσουν απλόχερα τη φιλοξενία, τη γνώση και την αγάπη τους.