Ξεκίνησε η φετινή «ΔραμΟΙΝΟγνωσία», ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ οίνου της Ελλάδας, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 φέρνοντας στο επίκεντρο το φημισμένο δραμινό κρασί. Μάλιστα, αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάη θα είναι ανοικτά τα οινοποιεία του νομού για τους επισκέπτες με εκδηλώσεις, συναυλίες, γευσιγνωσία, masterclasses και εκθέσεις.

Επειτα από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω της πανδημίας, η 7η Δραμοινογνωσία δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να διασκεδάσουν, να ενημερωθούν, να γνωρίσουν τις ομορφιές και την ιστορία της Δράμας, να επισκεφτούν οινοποιεία της περιοχής, ακόμη και να αθληθούν, αφού την Κυριακή 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου, Drama Wine Trail στην περιοχή της Αδριανής με τους αθλητές να ακολουθούν διαδρομές μέσα από αμπελώνες και οινοποιεία.

Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η φωτογραφική παρέμβαση «Click-Wine-Drink» στον σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας (Παρασκευή 27 Μαΐου). Το Σάββατο 28 Μαΐου το «Τεμπελαρχείο» θα φιλοξενήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου, όπου γυναίκες του χωριού θα μαγειρέψουν και θα μοιράσουν ντόπιες λιχουδιές με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιείται και το «Γαστρονομικό ταξίδι με οδηγό τον οίνο και την πατάτα Κάτω Νευροκοπίου» στην πλατεία Κάτω Νευροκοπίου.

Τα οινοποιεία που παραμένουν ανοιχτά είναι το Κτήμα Παυλίδη που θα φιλοξενήσει μία επιστημονική ημερίδα, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, με θέμα: «Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας «Κτήμα Παυλίδη», για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων-PavlidisTerroir».

Καθώς και τα κτήματα Oenops (Kαρατζά), το κτήμα Τέχνη οίνου στο Μικροχώρι με ξεναγήσεις και δοκιμασίες των κρασιών με την συνοδεία μουσικής, το Κτήμα Γέννημα Ψυχής Μανωλεσάκη Ανδριανή, το Κτήμα Οινογένεσος Αδριανή, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Μιχαηλίδη Αγιος Αθανάσιος, και το Château Nico Lazaridi, που θα φιλοξενήσει ξεναγήσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι του οινοποιείου θα οδηγήσουν τους επισκέπτες στους χώρους συλλογής και επεξεργασίας σταφυλιών, στις δεξαμενές, στους χώρους οινοποίησης, στην υπόγεια κάβα και φυσικά στην περίφημη πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό».