Το μεγαλύτερο deal στον ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό κλάδο, από την έναρξη της πανδημίας και μετά, ανακοινώθηκε χθες από τον ελληνικό όμιλο Sani/Ikos, ο οποίος έχει πλέον διεθνή παρουσία στη Μεσόγειο. Η GIC, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, γίνεται βασικός μέτοχος του Ομίλου Sani/Ikos, μετά τη συμφωνία στρατηγικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν. Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα €2,3 δισ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δ’ τριμήνου 2022 και υπόκειται σε συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις. Η GIC θα αποκτήσει το μερίδιο που κατείχαν μέχρι τώρα επενδυτικά σχήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, και τα οποία είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους για αποεπένδυση.

Η σημασία της συναλλαγής
Το ύψος της αποτίμησης του ομίλου αλλά και το προφίλ του επενδυτή καταδεικνύουν τη θέση του ελληνικού τουρισμού σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο. Η GIC είναι κορυφαίο διεθνές επενδυτικό ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 με στόχο να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στις επενδύσεις της.

Η νέα στρατηγική συμμαχία θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sani/Ikos, ύψους άνω των €900 εκατ.
Ο Όμιλος, αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 2.750 δωμάτια σε 10 μοναδικά, ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία. Από το 2015 που δημιουργήθηκε κατόπιν συγχώνευσης, έχει τετραπλασιάσει τα έσοδά του, από 88 εκατ. ευρώ σε προβλεπόμενο αριθμό 319 εκατ. ευρώ για φέτος. Ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει τέσσερα νέα επενδυτικά έργα (1.578 δωμάτια) για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Κρήτη), την Ισπανία (Μαγιόρκα) και την Πορτογαλία (Αλγκάβρε), που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν από το 2023 έως το 2025.

Στόχος του είναι η επέκταση των Sani & Ikos Resorts και σε άλλες υψηλού προφίλ τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εξαγορά από την GIC έρχεται καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, καθώς η ενεργειακή κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εξαντλήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Το μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου της Sani/Ikos προέρχεται από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά το κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης ποντάρει στον τομέα της πολυτελείας που αψηφά την ύφεση.