Είχες και έχεις πολλούς λόγους για να επιλέξεις τη Βόρεια Εύβοια ως τον επόμενο καλοκαιρινό σου προορισμό για «επίσημες» διακοπές αλλά και για ένα χαλαρό Παρασκευοσαββατοκύριακο! Η περιοχή αντιστέκεται στον μαζικό τουρισμό και αποτελεί εξαιρετική value for money επιλογή. Οι παραλίες της καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις, τα ιαματικά της λουτρά είναι απόλαυση για… μικρούς και μεγάλους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ εμπειρίες πολιτισμού, φυσικού κάλλους, γαστρονομίας και εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα, συνθέτουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα της.

Οι πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού προφανώς και επηρέασαν τον τόπο.

Η φύση όμως έχει από την άνοιξη αρχίσει να αναγεννάται με μια απίστευτη επιμονή για ζωή και η Βόρεια Εύβοια ξανασυστήνεται αυτό το καλοκαίρι ως ένας ξεχωριστός και υπέροχος προορισμός.

Meet Your Makers & Εύβοια
H δράση Meet Your Makers, ο καθρέφτης των μικρών Ελλήνων παραγωγών, πραγματοποίησε πριν λίγο καιρό το δεύτερο οδοιπορικό γευσιγνωσίας, αυτή τη φορά στη Β. Εύβοια και το Hotel & Restaurant ήταν εκεί. Δεκαπέντε Έλληνες δημοσιογράφοι και bloggers, κυρίως από το χώρο της γαστρονομίας, δοκίμασαν προϊόντα εικοσιοκτώ παραγωγών. Μοιράστηκαν τις εμπειρίες της παραγωγής, μικρές αληθινές ιστορίες γεύσης και άκουσαν για τα μετά τη φωτιά προβλήματα, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια. Η τριήμερη περιήγηση έγινε μεθοδευμένα, έτσι ώστε το καθημερινό μενού να περιλαμβάνει μόνο τοπικά φαγητά και εδέσματα, κίνηση που η Meet Your Makers προβάλλει σαν μελλοντικό τουριστικό πλάνο για όλη την Ελλάδα.

Συμμετείχαμε σε γευσιγνωσία λαδιού, δοκιμάσαμε μέλι τεσσάρων μελισσοτρόφων, τυροπιτάρια, βούτυρο και γαλακτοκομικά από τρεις φάρμες, αλίπαστα και κρεατικά, όσπρια, ζυμαρικά, ελιές και λάδι από τέσσερις παραγωγούς, μανιτάρια συνοδευόμενα από μπύρες Εύβοιας, μαγειρεμένα και αποξηραμένα σύκα από τρεις παραγωγούς και τοπικά κρασιά και τσίπουρο. Σε όλα τα γεύματα οι μικροί παραγωγοί, το κλειδί της όλης δράσης, ήταν μαζί μας για να μας κατευθύνουν ακόμη περισσότερο στις γεύσεις τους.

Ανάμεσα στις συναντήσεις, έγινε κατάβαση στους καταρράκτες του Δρυμώνα και επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ.

Ξεχωριστή δράση ήταν η επίσκεψη στην έκθεση με ασπρόμαυρες φωτογραφίες μικρών παραγωγών μέσα από τη συλλογή του Γιώργου Ζαρζώνη, που οργάνωσε το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με χορηγό τον ΣΠΕΛ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας: «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ». Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Thermae Sylla Spa & Wellness Hotel, στην Αιδηψό. Η βόλτα στην παραλία των Λουτρών Αιδηψού σε ταξιδεύει στον χρόνο, με τα ξενοδοχεία να διατηρούν την Belle Epoque αισθητική τους! Μαγικό σημείο στο κέντρο της πόλης αποτελεί το παλιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, βαμμένο βαθύ κόκκινο, έργο του Τσίλερ. Φανταστικά cocktail στο 20.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε με γευσιγνωσία κρασιού και pairing της Cocoowa Chocolate με κρασί και παλαιωμένο τσίπουρο.

Συμπέρασμα
Στη διάρκεια του 4ήμερου οδοιπορικού είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τους παραγωγούς του τόπου και να συζητήσουμε μαζί τους. Καμία γκρίνια, καμία μεμψιμοιρία! Επιμένουν με μια δυναμική παρουσία να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν για την επόμενη μέρα, προσπαθούν να ανακτήσουν αυτά που έχασαν οι ίδιοι και η φύση από τη φωτιά και, φυσικά, επιμένουν να παράγουν εξαιρετικά προϊόντα και να κατανοούν όσο ποτέ άλλοτε τι σημαίνει ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας των προϊόντων τους. Κώστα Παπαμήτσο, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Χρήστο Κεντρή, Ευβοιότοποι Χάλαρη, Στέλλα Ιμπιξή, Συνεταιρισμέ Ταξιαρχών, Σταγόνες, Αντώνη Λάμπρου, Κώστα Κυριακάκη, Θανάση Κουτσογιωργάκη ευχαριστούμε για το μάθημα ζωής.