Υπόμνημα με σειρά αιτημάτων παρέδωσε στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με αφορμή την παρουσία του στα Χανιά, η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων «Απτερα».

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «σοβαρά προβλήματα επιβίωσης», λόγω του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται όπως στις κατοικίες και όχι όπως στα ξενοδοχεία, του κόστους πρόσληψης ναυαγοσώστη αλλά και του κόστους πνευματικών δικαιωμάτων που καλούνται να πληρώσουν στις σχετικές εταιρείες.

Η Ομοσπονδία επικεντρώνεται στη σημασία της επέκτασης της τουριστικής περιόδου καλώντας «την ηγεσία του υπουργείου να κάνει όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις εταιρείες low cost και με τα αεροδρόμια και ειδικά τη Fraport, έτσι ώστε να έχουμε πτήσεις όλο τον χρόνο από το εξωτερικό».

«Δεν περιμένουμε μαζικό τουρισμό τον χειμώνα αλλά πιο ήπια τουριστική κίνηση με συνταξιούχους, ψηφιακούς νομάδες και περιηγητές» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, απαριθμώντας τις υποδομές που θα στηρίξουν μια τέτοια επέκταση:

  1. Πρέπει να δρομολογηθεί επιτέλους το ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου Χανίων.
  2. Αναμένουμε να δρομολογηθεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης μαζί με ένα μέσο σταθερής τροχιάς, ένα τρένο που θα συνδέει τη δυτική με την ανατολική Κρήτη με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, ειδικά τώρα που φτιάχνεται το αεροδρόμιο Ηρακλείου και θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα μετά της Αθήνας.
  3. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ανασχεδιαστεί η παλιά εθνική οδός στη βόρεια Κρήτη κατά μήκος της οποίας αναπτύσσονται τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα, μειώνοντας τη διατομή του δρόμου και αυξάνοντας τα πεζοδρόμια, τις δεντροφυτεύσεις και το χώρο για ποδηλάτες.
  4. Το στρατόπεδο του Μάλεμε 1.200 στρέμματα πρέπει μέσω ΣΔΙΤ να γίνει ένα γήπεδο γκολφ οικολογικού χαρακτήρα που να αναδεικνύει την κρητική χλωρίδα και να συμπληρώσει αυτό που ήδη υπάρχει στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Το γήπεδο γκολφ θα μας εξασφαλίσει τουλάχιστον δύο επιπλέον μήνες με τουρισμό.
  5. Είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒΑ και η επιτάχυνση των βιολογικών της Παλαιόχωρας, της Γεωργιούπολης, της Αλμυρίδας και της Σούγιας.
  6. Είναι σημαντικό να δρομολογηθούν ΣΧΟΑΑΠ και ολοκληρωμένα σχέδια πόλης σε όλη την Κρήτη και ειδικά στις περιοχές προηγμένης τουριστικής ανάπτυξης του βόρειου άξονα Κρήτης που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της τουριστικής βιομηχανίας.
  7. Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τα τριτοβάθμια ιδρύματα εκπαίδευσης της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τα οποία συμβάλουν με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη του νησιού».