Τη μεγάλη της έκπληξη εκφράζει η Ομοσπονδία FedHATTA για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα οποία, από την 1η Ιουλίου οι επιβάτες στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής με μεταφορική ικανότητα από 13 μέχρι 49 επιβάτες υποχρεούνται, πριν από κάθε ναύλωση, να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κορωνοϊού. Όπως είναι γνωστό, όλοι οι ταξιδιώτες εισέρχονται πλέον στη χώρα μας χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς υγειονομικές προϋποθέσεις, από κάθε σημείο εισόδου.

Στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα μάλιστα, στην πρώτη παράγραφο αναφέρεται σαφώς ότι οι συγκεκριμένες οδηγίες δεν αφορούν στα επαγγελματικά τουριστικά πλοία που εισέρχονται από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων.

Ο πρόεδρος της FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Στα ελληνικά ημερόπλοια και ιδιωτικά πλοία αναψυχής δεν υφίσταται παρόμοια υποχρέωση προηγούμενου διαγνωστικού ελέγχου. Ακόμη και στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως 12 επιβατών δεν απαιτείται τέτοιος έλεγχος.

Ποια η διαφορά, λοιπόν, των μεγαλύτερων επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, ικανή να επισύρει ένα τέτοιο επαχθές μέτρο, που θα δημιουργήσει και πάλι σοβαρά προβλήματα στο έργο ενός κλάδου που μόλις ξανάρχισε να δουλεύει μετά από δύο χρόνια και που λαβαίνει μηνύματα ότι η τρέχουσα τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι πραγματικά καλή;

Για μία ακόμη φορά, αυτά που επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από την συγκεκριμένη ακατανόητη απαίτηση είναι τα τουριστικά γραφεία, τα οποία θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξηγήσουν στους πελάτες τους γιατί η δική τους εκδρομή αντιμετωπίζεται με διαφορετικούς όρους από την ελληνική Πολιτεία από τις εκδρομές άλλων τουριστών, που ταξιδεύουν επίσης με σκάφος στη χώρα μας κατά την ίδια χρονική περίοδο».